03038 м.Київ, вул. Лінійна, 17 +38 044 585 15 25     +38 050 331 49 82     +38 095 459 65 34
ua ru
Новости Спрощено умови переміщення підакцизних товарів через державний кордон України 02.07

З цього тижня вступає в силу Постанова Кабінету Міністрів України „Про визначення пунктів пропуску через державний кордон України, через які здійснюється переміщення підакцизних товарів, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України” від 29.05.2013 № 390.

Постанова була розроблена Міністерством доходів і зборів України з урахуванням вимог Президента України щодо лібералізації та спрощення умов ведення бізнесу в Україні.

Цим документом спрощено умови переміщення та знято багато обмежень для переміщення підакцизних товарів через державний кордон України.

Обмеження для переміщення товарів, що існували раніше не сприяли розвитку бізнесу в Україні та створювали перешкоди для вільного обігу товарів між Україною та країнами-членами Європейського Союзу і СНД.

Постанова скасовує понад 50 актів, що були прийняті протягом останніх 15 років, оскільки вони не відповідали:

  • існуючим світовим тенденціям у торгівлі між країнами;
  • зобов’язанням України перед Європейським Союзом щодо спрощення умов торгівлі товарам;
  • вимогам бізнесу щодо безперешкодного просування товарів на європейські ринки, ринки країн членів СНД та в Україну;

Обмеження, що існували, також не сприяли розвитку України як транзитної держави.

Положення постанови дозволяють переміщувати товари, крім спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, товарів військового призначення, наркотичних засобів, призначених для лікування та виробництва, практично через усі пункти пропуску через державний кордон України.

Цим же рішенням розширено перелік пунктів пропуску, через які можна переміщувати спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби.

Перш за все, таке рішення спрямовано на зменшення фінансових витрат транспортників та власників товарів, пов’язаних з логістикою переміщення товарів, тобто на зменшення витрат на транспортування. Зменшення транспортних витрат призведе і до зменшення витрат при оформленні товарів на митниці.

Після відміни існуючих обмежень, перевізник товарів на свій розсуд, з урахуванням фінансових витрат, сам буде обирати пункт пропуску на державному кордоні, через який йому вигідно переміщувати товари.

Наприклад, до прийняття постанови КМУ  на українсько-російському кордоні існувало лише два пункти пропуску для переміщення такої продукції. Тепер для переміщення такої продукції відкриті всі пункти пропуску на цій ділянці державного кордону України.

Перелік пунктів пропуску для залізничного транспорту визначався Міністерством інфраструктури України разом з „Укрзалізницею”.

Знято питання, що постійно турбувало автомобільних перевізників стосовно можливості переміщення підакцизних товарів через пункти пропуску „Кучурган” та „Платонове” на українсько-молдовському кордоні.

Відкриті для переміщення будь-яких товарів також морські та авіаційні пункти пропуску, що надало змогу бізнесу вибирати яким видом транспорту йому скористатися для переміщення товарів через державний кордон.

Крім того, метою прийняття постанови була необхідність зняти обмеження щодо переміщення окремих видів товарів, яких не існує в суміжних з Україною державах.

Прийняття Урядом України зазначеної постанови було схвально сприйнято не тільки бізнесом в Україні, а і за кордоном.

 

Джерело: Міністерство доходів і зборів України

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС

03038 м. Київ, вул. Лінійна, 17

тел.: 044 585 15 25
тел./факс: 044 585 55 88

моб.: 050 331 49 82

e-mail: lkuchma@inoforum.com.ua