03038 м.Київ, вул. Лінійна, 17 +38 044 585 15 25     +38 050 331 49 82     +38 095 459 65 34
ua ru
Новости Внесено зміни до Митного кодексу стосовно фінансових гарантій 08.04

Внесено зміни до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України.

   Верховна Рада сьогодні внесла зміни до Прикінцеві та перехідні положення Митного кодексу України про звільнення від обкладення ввізним митом товарів, що ввозяться на митну територію України в рамках реалізації проектів (програм) за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається згідно з чинними міжнародними договорами ініціативи країн Великої вісімки Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення. Закон прийнято на основі проекту № 0974.

   Зокрема, Митний кодекс доповнено положеннями, згідно з якими інформаційну взаємодію між гарантами та митними органами здійснюється за допомогою засобів електронного зв’язку шляхом відправки авторизованих повідомлень в електронній формі, засвідчених електронним цифровим підписом гарантів і / або посадових осіб митних органів, цілодобово, з періодичністю не більше 30 хвилин.

   При здійсненні інформаційного обміну гарантів надається інформація про статус всіх отриманих фінансових гарантій, а саме:

- Прийняття або відмова у прийнятті, призупинення дії виданих гарантами фінансових гарантій;

- Реквізити (номер і дата оформлення) митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів, до яких прикріплені фінансові гарантії із зазначенням дати та часу прикріплення;

- Дата початку переміщення товарів (і / або початок переміщення кожної партії товарів або її частини) із зазначенням номерів транспортних засобів, дати кінцевого терміну доставки товарів у митниці призначення, кодів товарів згідно з УКТЗЕД, кількість товарів (у основних та додаткових одиницях виміру) , суму митних платежів;

- Недостатність фінансових гарантій для оформлення митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів із зазначенням суми нестачі забезпечення сплати митних платежів;

- Номер і дата складання акта про настання гарантійного випадку за виданими гарантами фінансовими гарантіями;

- Вивільнення фінансових гарантій із зазначенням дати і часу доставки товарів (кожної партії товарів або її частини) до митниці призначення та реквізитів (номер та дата оформлення) митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів, по яких відбулося підтвердження виконання зобов’язань, забезпечених фінансовими гарантіями.

   Документом також передбачено, що вивільнення (повернення) фінансової гарантії у разі часткового надходження товарів у митниці призначення здійснюється: після завершення переміщення всієї кількості товарів, зазначених у митній декларації або в документі контролю за переміщенням товарів; на підставі заяви декларанта або уповноваженої ним особи про відсутність подальшого переміщення товарів, зазначених у митній декларації або в документі контролю за переміщенням товарів.

   Згідно Закону, індивідуальна (одноразова) фінансова гарантія у паперовому вигляді застосовується виключно під час переміщення товарів через митний кордон України із застосуванням митної декларації або документа контролю за переміщенням товарів, оформлених на паперовому носії. Електронна копія такої гарантії направляється в єдину автоматизовану інформаційну систему митних органів України авторизованим електронним повідомленням гаранта.

   Індивідуальна (одноразова) фінансова гарантія у вигляді електронного документа застосовується під час переміщення товарів через митний кордон України із застосуванням митної декларації або документа контролю за переміщенням товарів, оформлених на паперовому носії або у вигляді електронного документа.

Генеральна фінансова гарантія надається для забезпечення сплати митних платежів за митними деклараціями або документами контролю за переміщенням товарів, які декларант або уповноважена ним особа планують подати протягом одного року. Багаторазова і генеральна фінансові гарантії надаються виключно у вигляді електронного документа.

   Фінансові гарантії у вигляді електронного документа надаються шляхом відпису в єдину автоматизовану інформаційну систему митних органів України електронного повідомлення гаранта. Прикріплення електронної копії індивідуальної (одноразової) фінансової гарантії у паперовому вигляді або фінансової гарантії у вигляді електронного документа в митній декларації або документа контролю за переміщенням товарів здійснюється за допомогою автоматизованої системи митного оформлення.

   Завершення оформлення митної декларації або документа контролю за переміщенням товарів є підтвердженням прийняття фінансової гарантії у якості забезпечення виконання зобов’язань перед митними органами. Підтвердженням прийняття індивідуальної (одноразової) фінансової гарантії у паперовому вигляді є проставлення митним органом відбитка відповідного митного забезпечення на всіх примірниках фінансової гарантії.

Джерело: http://www.mdoffice.com.ua

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС

03038 м. Київ, вул. Лінійна, 17

тел.: 044 585 15 25
тел./факс: 044 585 55 88

моб.: 050 331 49 82

e-mail: lkuchma@inoforum.com.ua